Veelgestelde vragen
Algemeen
Wat is een wooncoöperatie?
Een wooncoöperatie is een verenigingsvorm waarbij de leden (bewoners) gezamenlijk en verregaande verantwoordelijkheid nemen over hun huisvesting. In 2015 werd de wooncoöperatie opgenomen in de Woningwet en kreeg ze haar wettelijke basis.
Hebben jullie al een locatie?
Nee. We zijn op dit moment in gesprek met verschillende gemeentes over een geschikte locatie voor ons project.
Wat is het verschil met een CPO-project?
Hoe wordt Wijland Woonpioniers gefinancierd?
Wat wordt de afstand van de locatie vanaf Nijmegen? Per fiets of ov goed te doen?
We streven naar een locatie met een straal van max 15 km van het centrum van Nijmegen, en die goed bereikbaar is met fiets en OV. Ook letten we op de nabijheid van enkele voorzieningen, zoals winkels en scholen.
Wonen
Hoe komen de woningen eruit te zien?
We gaan voor woningen die zoveel mogelijk bestaan uit natuurlijke, ecologische materialen. Denk aan: hout, kalkhennep of ander natuurlijk isolatiemateriaal, leem, sedumdaken etc.
Wat is de verhouding groen/bebouwing?
We streven naar een minimale verhouding van 40% bebouwing tot 60% groen.
Op welke wijze geven jullie in de woongemeenschap uiting aan de pijler Duurzaam & Ecologisch?
We kiezen ervoor om klein(er) te wonen zodat we meer ruimte overhouden voor groen, de woningen zijn energieneutraal en we vangen hemelwater op in een grote opslagtank. Meer groen in de wijk zorgt voor verkoeling in de zomer, een betere waterafvoer en natuurlijke bescherming tegen hagelbuien (groendaken) en heeft een positief effect op onze gezondheid en welzijn. En we gaan graag een stap verder: We maken afspraken over wat we wel en niet door ons afvoerputje spoelen, welke apparaten we delen, hoe we omgaan met afval, vervoer en brandstof en de inrichting van de tuin.
Waarom 20 huishoudens?
Omdat we zo een goede balans hopen te vinden tussen:
Hoe hoog wordt de huur van de verschillende woningen? Komen er ook sociale huurwoningen?
Er komt een mix van sociale en middeldure huurwoningen. We hebben in onze visie de harde eis gesteld dat de huur van zoveel mogelijk woningen onder de huurtoeslaggrens (€ 737,14) blijft, tenminste 50% van de woningen.
Waarom moet ik als toekomstige bewoner ook inleggeld en contributie betalen?
Eén van de voorwaarden van een wooncoöperatie is dat de leden een minimum percentage (5%) van de totaalsom inleggen waardoor de financieringslasten beperkt kunnen blijven. Alleen met eigen kapitaalinleg van de leden wordt het mogelijk om betaalbare woningen te realiseren. Hoe hoog dat bedrag precies wordt weten we op dit moment nog niet omdat dat afhangt van een groot aantal factoren zoals de grondprijs en uiteindelijke bouw- en ontwikkelkosten. Maar de insteek is dat de eigen inleg betaalbaar moet kunnen zijn voor de huidige leden (veelal mensen met een laag tot middeninkomen). Ook denken we na over het inrichten van een solidariteitsfonds voor leden die dit bedrag niet of gedeeltelijk kunnen betalen.
In hoeverre bemoeien jullie je met elkaars leefstijl op het gebied van duurzaamheid?
Daar waar het de gemeenschappelijke ruimtes of voorzieningen & het milieu betreft maken we afspraken die ook raken aan leefstijl, zoals het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen en het delen van bepaalde apparaten (zoals wasmachines). Ook hebben we afgesproken dat alle gemeenschappelijke maaltijden vega(n) zijn en we hebben de intentie om auto's zoveel mogelijk te delen of te investeren in minder belastende vervoermiddelen.
Organisatie
Hoe zijn jullie georganiseerd?
We zijn een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. De vereniging is een wooncoöperatie conform artikel 18a van de Woningwet. Het hoogste besluitvormende orgaan is de ALV (Algemene Ledenvergadering).
Zijn aankomend bewoners. Hebben een lidmaatschap getekend en werken aan de totstandkoming van de wooncoöperatie in de kerngroep of, in een later stadium, in een werkgroep. Leden zijn verplicht om deel te nemen aan de ALV.
Zijn aspirant-leden en staan op een geïnteresseerdenlijst om bij het project aan te sluiten wanneer er geschikte woningen vrij komen.
Zijn vrijwilligers, mensen die Wijland Woonpioniers een warm hart toe dragen en die graag tijd willen investeren. Bijvoorbeeld door mee te werken in een werkgroep, in de moestuin of te helpen bij gemeenschapsdagen. Vrienden zijn welkom op meewerkdagen, uitjes, informatiedagen en de ALV.
Besluitvorming
We nemen besluiten volgens de consent methode met kennis van geweldloze communicatie.
Ik wil lid worden van Wijland Woonpioniers, en nu?
Op dit moment (zomer 2020) is er weer een opening en zoeken we nieuwe leden. Kijk voor meer informatie op onze Nieuwspagina (oproep WW zoekt nieuwe leden) en op de pagina 'Lid worden' onder 'Over Ons'.
Geweldloze Communicatie? Wat is dat?
Door te oefenen met de methode Geweldloze Communicatie creëren we een cultuur waarin we luisteren, spreken en leven vanuit verbondenheid met & respect voor onze eigen behoeften en die van een ander.
Voor jou als (toekomstige) bewoner houdt het in dat:
- Je basiskennis hebt van Geweldloze Communicatie, zoals onderwezen door Marshall Rosenberg.
- Je minimaal een introductie of basiscursus hebt bijgewoond.
- Je bewust bent van het verschil tussen universele behoeften en de strategieën. Dat een conflict altijd plaats vindt op het gebied van strategie. En dat behoeften op veel verschillende manieren kunnen worden vervuld.

Credits video: Nikki Smidt
Sociocratie of consent besluitvorming, wat is dat?
In dit (engelstalige) filmpje van ´Sociocracy for all´ wordt de methode uitgelegd: