Zoeken

Woonpioniers Myra (35) en Noah (6) gingen staken voor het klimaat

Bijgewerkt op: 29 jan. 2020

Gisteren vond de landelijke klimaatstaking plaats in Den Haag. Samen met zo'n 35.000 volwassenen en kinderen staakten Myra en Noah om een oplossing voor de klimaatcrisis te eisen. Een persoonlijk verslag.


Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Wijlanders Myra en Noah op weg naar de klimaatstaking in Den Haag
Myra en Noah op weg naar de klimaatstaking in Den Haag

Nadat we een uitzending hebben gekeken van het jeugdjournaal, is mijn zoon Noah om en wil hij mee staken. ''Het is belangrijk dat er genoeg zuurstof in de lucht blijft”, zegt hij.

Verwachtingsvol en enthousiast stappen we op in de trein op Amsterdam Bijlmer, op weg naar Den Haag. Vanaf Leiden wordt het al drukker en voller in de trein en zien we veel jonge mensen met protestborden. Op Den Haag Centraal aangekomen, is de stationshal een drukte van belang. Snel worden hier en daar nog borden af gemaakt of vast geplakt en vinden mensen hun groepje om samen de tocht te wandelen. Noah kijkt zijn ogen uit en is er stil van.

De mars zou eigenlijk pas beginnen om 13:45 uur, maar algauw staat het veld,de Koekamp, al overvol en wordt er omgeroepen om maar vast te gaan lopen. Het is een indrukwekkende en kleurrijke stoet!

Ik ben vooral verrast door het aantal jongeren, de creatieve borden en de gesprekken die ik om mij heen hoor. Jonge mensen die spreken als volwassenen. Op het podium staan een vijftal jongeren, zij spreken ons demonstranten vurig toe:


“Wat voor wereld is dit, waarin 5 jongeren een week staken omdat de overheid niks doet? Hoe durven Mark Rutte en de andere ministers zich ‘onze leiders’ te noemen, terwijl ze alleen mooie praatjes hebben, maar geen actie ondernemen?


Waarom wij staken


Bouwen aan een veilige en duurzame toekomst voor mij, mijn zoon en andere Wijlanders is niet genoeg. Er moet meer gebeuren! Daarom zijn we in Den Haag. Om onze stem te laten horen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Neemt u, bestuurders van Nederland, dan alstublieft ook de uwe!


Tekst: Myra. Beeld: Myra en klimaatstaking.nl74 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven