Zoeken

Wijland Woonpioniers zoekt nieuwe leden!

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021

Op dit moment zoeken we nieuwe leden om ons ecologische zelfbouwproject te verwezenlijken! Ben je na het lezen van deze tekst en het doorspitten van de website enthousiast? Stuur dan voor voor 1 juli 2021 een mail naar organisatie[at]wijlandwoonpioniers.nl Je ontvangt dan een korte vragenlijst om ervoor jezelf achter te komen of Wijland bij je past en meer informatie over de aanmeldprocedure. De kennismakingsgesprekken zijn in week 2 (met uitloop naar week 3 en 4) van juli.


Over ons


We zijn een groep gedreven en creatieve mensen die in 2017 voor het eerst bij elkaar kwamen met een gezamenlijke droom: een ecologische woongemeenschap realiseren waar we meer in verbinding met elkaar en onze omgeving kunnen leven. We creëren een lokale oplossing voor een aantal (mondiale) problemen zoals klimaatverandering en de achteruitgang van biodiversiteit. Maar ook voor maatschappelijke problemen zoals het tekort aan betaalbare en passende woningen, maar ook: eenzaamheid. In onze toekomstige woongemeenschap staat ontmoeten en delen centraal, evenals het verkleinen van onze voetafdruk, zie onze pijlers. We laten ons o.a. inspireren door Ecodorp Boekel!


Organisatie


Wijland Woonpioniers is op weg om de eerste (zelfbouw) wooncoöperatie van de regio Nijmegen te worden. Een wooncoöperatie is een verenigingsvorm waarbij we als bewoners gezamenlijk en verregaande verantwoordelijkheid nemen over onze huisvesting. Samen ontwerpen we onze leefomgeving die aansluit bij onze waarden en behoeften op het gebied van wonen. We zijn een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. We werken in werkgroepen (bouw, financiën, organisatie, communicatie en crowdfunding) en het hoogste besluitvormende orgaan is de Algemene Kring (vergelijkbaar met een ALV). Hierin zijn alle werkgroepen vertegenwoordigd door afgevaardigden. We maken gebruik van gedragen besluitvorming met kennis van Geweldloze Communicatie.

Waar staan we nu?


We zijn in de gemeente Berg en Dal in gesprek over 3 locaties. Zodra we een intentieverklaring hebben getekend met gemeente en projectontwikkelaar kunnen we ons haalbaarheidsonderzoek starten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het rond krijgen van de financiering voor de bouw van c.a. 20 sociale en middeldure huurwoningen, gemeenschappelijke ruimtes en tuin. We selecteren een architect van onze shortlist waar we onze ecologische bouwplannen mee gaan uitwerken. Onze adviseur is Clemens Mol, hij begeleidt ons in het proces aankoop bouw en het verder opzetten van de wooncoöperatie. Ook krijgen we ondersteuning van platform 31 bij o.a. het uitwerken van onze circulaire bouwplannen.


Maak jij ons dreamteam compleet?


Op dit moment zijn we op zoek naar actieve leden die tijd en geld willen en kunnen investeren in het realiseren van de wooncoöperatie. Specifiek zijn we op zoek naar mensen:

 • die er heel veel zin in hebben, ondernemend ingesteld zijn.

 • met een groot relevant netwerk.

 • met kennis van ecologisch/circulair bouwen.

 • met kennis van (de) financiering (van sociale woningbouw) en specifiek: crowdfunding.

Naast tijd stoppen we ook geld in de wooncoöperatie. Een belangrijke voorwaarde voor het rond krijgen van de financiering is dat de leden zelf geld inleggen, dat kan uit eigen vermogen komen en als dat niet voorhanden is, dan moet je dat kunnen organiseren (lenen bij vrienden of familie bijvoorbeeld). Kijk op https://www.wijlandwoonpioniers.nl/lid-worden voor meer informatie over de hoogte van de eigen inleg van de leden (onder het kopje 'het lidmaatschap').


Omdat we intensief gaan samenwerken en wonen is het fijn als we een wederzijdse klik ervaren en dat je onze pijlers onderschrijft, een bewuste levensstijl hebt gericht op het verkleinen van je voetafdruk. Ook moet het je het (lange, hobbelige) proces leuk vinden, een lange adem hebben. Het is daarbij handig als je ondernemend en oplossingsgericht ingesteld bent en kunt omgaan met onzekerheid. Alleen wijzelf kunnen dit project laten slagen!Wat krijg je ervoor terug?


Nu:

 • De kans om je eigen woning en leefomgeving te ontwerpen.

 • Een community waarin je op lokaal niveau samenwerkt aan het toevoegen van een innovatie en duurzame woonvorm met blijvend betaalbare huurwoningen.

 • Een community waarin samenwerken, ontmoeten, vieren en delen centraal staat.

 • Een leerzaam en leuk proces. Een van onze leden heeft er zelfs haar beroep van kunnen maken! :)

 • En...heel veel vergaderingen.


Straks:

 • Een ecologische en betaalbare woning met een gezond leefklimaat in een woongemeenschap met grote gezamenlijke tuin en diverse gemeenschappelijke ruimtes.

 • Wonen in een hechte, maar open gemeenschap waar spullen zoals wasmachines, auto’s, gereedschap etc, maar ook zorgtaken gedeeld kunnen worden.

 • Een veilige en groene leefomgeving voor je (eventuele) kinderen om in op te groeien.

 • Een medicijn tegen eenzaamheid/verveling, verbinding met je directe leefomgeving.

 • Huren van jezelf: Als eigenaar huurder vergaande zeggenschap over je woning en leefomgeving.


Kortom: Een plek in het groen waar je samen leeft met een groep eigenzinnige, gedreven mensen met een groot hart voor mens, dier en natuur.


Doe je mee met Wijland Woonpioniers dan betekent dat hard werken, maar ook plezier halen uit het creatieproces en de voldoening van het werken aan een oplossing voor een aantal prangende maatschappelijke problemen. Het betekent omgaan met onzekerheid, maar ook de vreugde ervaren van elke kleine overwinning op de weg naar het doel. Zoals je een berg beklimt gaan we stap voor stap naar de top.

Interesse?


Stuur voor 1 juli 2021 een mail naar: organisatie@wijlandwoonpioniers.nl


Je ontvang dan een korte vragenlijst om ervoor jezelf achter te komen of Wijland bij je past meer informatie over de wijze waarop je je kunt aanmelden.


Lees hier meer algemene informatie over onze aannameprocedure voor nieuwe leden.3.005 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Koffiedate