Zoeken

Wijland Woonpioniers zoekt nieuwe leden!

Bijgewerkt: jan 25

Update: We hebben veel leuke reacties gekregen en inmiddels zijn de gesprekken met een groep aspirant-leden ingepland. Je kunt je nu dus niet meer aanmelden. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en een volgend inschrijfmoment? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!


Hier staan we in nog in het maisveld op onze droomlocatie. Dit jaar nog hopen we een intentieverklaring te tekenen met de gemeente zodat we onze ecologische bouwplannen voor deze kavel kunnen gaan uitwerken!


Op dit moment zoeken we nieuwe leden om onze projectgroep te versterken en onze droom te verwezenlijken. Ben je na het lezen van deze tekst en het doorspitten van de website enthousiast? Stuur ons dan een brief of filmpje waarin je meer verteld over jezelf. In oktober nodigen we een aantal mensen uit voor nadere kennismakingsgesprekken (meer info onderaan dit bericht). Wil je eerst (online) kennismaken en meer te weten komen over de ins en outs van ons project? Kom dan op de koffie op 9 september!
Over ons


We zijn een groep van 9 gedreven en creatieve mensen die in 2017 voor het eerst bij elkaar kwamen met een gezamenlijke droom: een ecologische woongemeenschap realiseren waar we meer in verbinding met elkaar en onze omgeving kunnen leven. We creëren een lokale oplossing voor een aantal mondiale problemen zoals klimaatverandering en de achteruitgang van biodiversiteit. Maar ook voor maatschappelijke problemen zoals het tekort aan betaalbare en passende woningen, maar ook eenzaamheid. In onze toekomstige woongemeenschap staat ontmoeten en delen centraal, evenals het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, zie onze pijlers. We laten ons o.a. inspireren door Ecodorp Boekel!


Organisatie


Wijland Woonpioniers is op weg om de eerste (zelfstandige) wooncoöperatie van de regio Nijmegen te worden. Een wooncoöperatie is een verenigingsvorm waarbij we als bewoners gezamenlijk en verregaande verantwoordelijkheid nemen over onze huisvesting. Samen ontwerpen we onze leefomgeving die aansluit bij onze waarden en behoeften op het gebied van wonen.We zijn een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. We werken in werkgroepen (bouw, financiën, organisatie en communicatie) en het hoogste besluitvormende orgaan is de Algemene Kring (vergelijkbaar met een ALV). Hierin zijn alle werkgroepen vertegenwoordigd door afgevaardigden. We maken gebruik van gedragen besluitvorming met kennis van Geweldloze Communicatie.


Wijland Woonpioniers zoekt nieuwe leden

Waar staan we nu?


Zodra we een intentieverklaring hebben getekend met de gemeente kunnen we ons haalbaarheidsonderzoek starten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het rond krijgen van de financiering voor de bouw van 24 sociale en middeldure huurwoningen, gemeenschappelijke ruimtes en tuin. We selecteren een architect van onze shortlist waar we onze ecologische bouwplannen mee gaan uitwerken. Onze procesbegeleider en adviseur is Clemens Mol hij begeleidt ons in het proces aankoop bouw en het verder opzetten van de wooncoöperatie. Ook krijgen we in 2020 en 2021 ondersteuning van platform 31 bij o.a. het uitwerken van onze circulaire bouwplannen.


Maak jij ons dreamteam compleet?


Als aanvulling op de kennis die we al in huis hebben zijn we met name op zoek naar leden voor de werkgroepen bouw en financiën. Specifiek zijn we op zoek naar mensen:


  • die er heel veel zin in hebben (en genoeg tijd hebben om dit project met ons voor elkaar te boksen).

  • met een groot relevant netwerk.

  • met kennis van ecologisch/circulair bouwen.

  • met kennis van (de) financiering (van sociale woningbouw).

  • met juridische kennis/achtergrond.


Naast tijd stoppen we ook geld in de wooncoöperatie. Een belangrijke voorwaarde voor het rond krijgen van de financiering is dat de leden zelf geld inleggen, dat kan uit eigen vermogen komen en als dat niet voorhanden is, dan moet je dat kunnen organiseren (lenen bij familie bijvoorbeeld).


Omdat we intensief gaan samenwerken en wonen is het fijn als we een wederzijdse klik ervaren en dat je onze pijlers onderschrijft, een bewuste levensstijl hebt gericht op het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Ook moet het je het (lange, hobbelige) proces leuk vinden, als een hobby. Het is daarbij handig als je ondernemend en oplossingsgericht ingesteld bent en kunt omgaan met onzekerheid. Alleen wijzelf kunnen dit project laten slagen!Wat krijg je ervoor terug?


Nu:

- De kans om je eigen woning en leefomgeving te ontwerpen.

- Een community waarin je op lokaal niveau samenwerkt

aan een oplossing voor het tekort aan betaalbare woningen, de transformatie naar een duurzame bouwketen en de ecologische crisis.

- Een community waarin samenwerken, ontmoeten, vieren en delen centraal staat.

- Een leerzaam en leuk proces.

- Heel veel vergaderingen :-)


Straks:

-Een ecologische en betaalbare woning met een gezond leefklimaat in een woongemeenschap met grote gezamenlijke tuin en diverse gemeenschappelijke ruimtes.

- Wonen in een hechte, maar open gemeenschap waar spullen zoals wasmachines, auto’s, gereedschap etc, maar ook zorgtaken gedeeld kunnen worden.

- Een veilige en groene leefomgeving voor je (eventuele) kinderen om in op te groeien.

- Een medicijn tegen eenzaamheid/verveling >verbondenheid.

- Als eigenaar huurder vergaande zeggenschap over je eigen woning en leefomgeving.


Kortom: Een plek waar je samen leeft met een groep eigenzinnige, gedreven mensen met een groot hart voor mens, dier en natuur.


Doe je mee met Wijland Woonpioniers dan betekent dat hard werken, maar ook plezier halen uit het creatieproces en de voldoening van het werken aan een oplossing voor een aantal prangende maatschappelijke problemen. Het betekent omgaan met onzekerheid, maar ook de vreugde ervaren van elke kleine overwinning op de weg naar het doel. Zoals je een berg beklimt gaan we stap voor stap naar de top.

Interesse?


Vertel op max een A4tje of in een korte video wat meer over jezelf (leeftijd, huishouden, beroep, waar loop je warm voor, hoeveel tijd kun je besteden aan dit project) en wat je meebrengt aan vaardigheden, kennis en/of netwerk om dit project mogelijk te maken. Ook zijn we benieuwd naar je drijfveren om je bij Wijland Woonpioniers aan te sluiten, waarom zou je er graag willen komen wonen?


Mail je brief of filmpje voor 30 september naar:

organisatie@wijlandwoonpioniers.nl

De gesprekken worden in de eerste twee weken van oktober gepland (week 41 en 42).


Lees hier meer over onze aannameprocedure voor nieuwe leden.


2,551 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven