Zoeken

Kijkje bij de buren…

Bijgewerkt op: 26 jan. 2021

Pionieren doe je dikwijls niet in je eentje, en dat is maar goed ook. Samen sta je immers sterker en kun je meer bereiken. Zeker als je het wiel weer opnieuw moet uitvinden omdat je aan een oplossing werkt voor meerdere problemen tegelijk, en je een nieuwe woonvorm wil toevoegen aan het Nederlands woonlandschap. Of beter gezegd: een woonvorm die al sinds eind 19e eeuw bestaat, maar in de vergetelheid raakte en weer leven wordt ingeblazen door een nieuwe groep actieve burgers.

We zien dat de wooncoöperatie, waarbij bewoners in vergaande mate verantwoordelijk nemen voor hun eigen huisvesting, aan populariteit wint, bij zowel burgers als bestuurders. Wooncoöperaties schieten- zeker in de Randstad- als paddenstoelen uit de grond en dat levert een kleurrijk palet op aan initiatieven die schitteren in diversiteit en vanwege hun innovatieve karakter. Op dit moment zijn er twee hedendaagse initiatieven aan het bouwen. Beiden springen eruit vanwege hun grote ambities op het gebied van duurzaamheid en sociale architectuur. Tijd om eens een kijkje te nemen bij onze buren...


Ecodorp Boekel


Als we onze blik op het zuiden richten, dan komen uit bij het dorpje Boekel, waar op dit moment de drie wooncirkels van Ecodorp Boekel in de steigers staan.


Ecodorp Boekel in aanbouw. Luchtfoto door: Jeroen Komen van 'Ik kan vliegen'.
Ecodorp Boekel in aanbouw. Luchtfoto: Jeroen Komen van 'Ik kan vliegen'.

Ecodorp Boekel bouwt een wijk van 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, een buurthuis, kennis- en educatiecentrum, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor eigen voedselvoorziening, energievoorziening, ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen. Ecodorp Boekel werkt actief aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.


Het ecodorp wordt samen met ecologische aannemer Eco+bouw en architect Huub van Laarhoven gebouwd. Ecodorp Boekel is gefinancierd met een hypothecaire lening van de Duitse GLS bank, eigen inleg van de bewoners, met crowdfunding, fondsen en subsidies. Zonder de tomeloze inzet van de toekomstige bewoners en vele vrijwilligers die de afgelopen jaren keihard hebben gewerkt zou dit innovatie, ecologische woonproject er uiteraard nooit gekomen zijn!


De Warren


Als we onze blik richten op het westen, dan vereist daar, op het centrumeiland in Amsterdam, het circulaire en klimaatadaptieve wooncomplex van wooncoöperatie de Warren. Er komen 36 sociale en middeldure huurwoningen met op elke verdieping gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, werken, yoga-en, muziek maken, klussen, tuinieren in de daktuin en ontspannen.


Wooncooperatie De Warren in Amsterdam. Afbeelding: C Natrufied Architecture
Render exterieur De Warren: C Natrufied Architecture
Interieur van De Warren: C Natrufied Architecture.
Interieur van De Warren: C Natrufied Architecture.

Uit het persbericht van De Warren van 20 december j.l.:


Drie jaar terug won De Warren de eerste tender die speciaal als pilot voor wooncoöperaties was uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Vanaf dat moment is De Warren samen met haar architect Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen. [...]

De Warren wordt uiterst duurzaam gebouwd: met hybride houten draagconstructie, een grote groene gevel, energiepositief en 30 procent van het gebouw is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes. “Het is uniek om zo een duurzaam pand voor zulke betaalbare huren helemaal zelf te ontwikkelen”', zegt Gerard Roemers, bestuurslid Duurzaamheid & Bouw bij De Warren. Hij vervolgt: “Het is echt een project dat we samen doen, met onze gemeenschap, en samen met onze architect, adviseurs en de aannemer. Alleen daardoor kunnen we zo duurzaam én betaalbaar gaan bouwen”. [...] Jacob-Jan Koopmans, de penningmeester legt uit hoe het project gefinancierd is: “Het grootste deel van het geld komt van de GLS bank, een coöperatieve bank uit Duitsland, daarnaast lenen we bij een participatiefonds. Dit alles hebben we aangevuld met enkele duurzaamheidssubsidies en een succesvolle crowdfunding”.


Lees het volledige persbericht hier.


Goed voorbeeld doet volgen


Wijland Woonpioniers is, net als onze zuider- en westerburen, op een missie om een innovatieve, ecologische woongemeenschap te realiseren. Ziet u ook graag duurzame en betaalbare huurwoningen die door de bewoners zelf ontwikkeld en beheerd worden in uw gemeente of op uw perceel? We komen graag met u in contact! Hier kunt u lezen wat we precies zoeken.
270 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven