Zoeken

Hoe blijf je bij elkaar als groep in een langdurig en onzeker proces?


''Enter the Beauty of Needs and you enter Life.’'- Robert Gonzales


Een ecologische woongemeenschap oprichten is niet niks, realiseren we ons 2,5 jaar, tig vergaderingen en de nodige uitdagingen verder...

Vanuit de gezamenlijke wens om Wijland tot een succes te maken, realiseerden we ons al snel dat deze missie enkel kans van slagen heeft als het ons lukt om verbinding met elkaar te houden. In goede tijden, maar ook op momenten dat het lastig is. Vandaar dat wij gekozen hebben om te werken met Geweldloze Communicatie[1], een model ontwikkeld door dr. Marshall Rosenberg (1934- 2015). Marshall Rosenberg deed decennialang onderzoek naar de wijze waarop mensen in staat kunnen zijn om, ongeacht de omstandigheden, oprecht en empathisch contact met elkaar aan te gaan. Dit leidde tot een schat aan inzichten en vaardigheden die wereldwijd mensen hebben geïnspireerd tot andere gesprekken, samenwerking en conflictoplossing.


(Tekst loopt door onder afbeelding)

Myra tijdens een van onze workshops Compassievolle Communicatie
Myra geeft een workshop Compassievolle Communicatie

Hoe verbind je je telkens weer opnieuw met jezelf, de groep en het project?


Een vraagstuk dat bij Wijland centraal staat en waar Geweldloze Communicatie ons handvatten voor geeft. Deze verbindende manier van communiceren vraagt om een verandering van bewustzijn. En daar is toewijding, vertrouwen en de wens om te groeien voor nodig.

De bewustzijnsverruiming, om het zo maar te noemen, zit hem vooral de ander willen ontmoeten in zijn/haar/hen werkelijkheid. Een open mind te hebben. En te erkennen dat er evenveel werkelijkheden kunnen zijn als dat er mensen zijn.

In plaats van te oordelen over de ander, dagen we elkaar uit om te spreken vanuit de ‘ik’ vorm en aan te geven wat er in onszelf (in plaats van in de ander) leeft en welke behoeften voor onszelf van belang zijn.


Behoeften versus strategie


Door uit te gaan van universele behoeften ontdek je dat er veel overeenkomst is met de ander en de ander ontdekt dat ook. Volgens Rosenberg zijn behoeften nooit strijdig met elkaar, alleen onze strategieën om onze behoeften te vervullen.

Alle conflicten op onze planeet gaan namelijk over HOE we dingen doen/ WAT we doen. Ze gaan over wat wij noemen, de strategieën, de manier om iets voor elkaar te krijgen.

Over de essentie van wat echt belangrijk is voor ons om te bereiken, op het niveau van onze behoeften (dus waarom we iets doen), is er geen conflict.

De reden hiervoor is dat behoeften universele, abstracte levenskwaliteiten zijn waar we allemaal naar verlangen. Ze zijn voelbaar in het lichaam, als een drive, een motivatie en dit verlangen kan op 1000 manieren vervuld worden. Zoals de behoefte: “Ik heb vrijheid nodig” of “Ik heb verbinding nodig”. Het conflict begint wanneer we ons vasthouden aan de manier waarop (de strategie) we die behoefte vervuld willen hebben. Zoals: “Ik wil tijd met jou doorbrengen” (om de behoefte aan verbinding te vervullen) of “Ik wil alleen zijn” (om de behoefte aan autonomie te vervullen). Dan hebben we mogelijk een conflict.


Over behoeften hoef je dus niet te onderhandelen en over strategieën of oplossingen kan dat juist heel goed.


Myra geeft een workshop Compassievolle Communicatie
Myra geeft een workshop Compassievolle Communicatie

Behoeften uiten


"Elk oordeel is een tragische uitdrukking van een onvervulde behoefte." -Marshall Rosenberg.

'Tragisch', omdat de manier waarop wij onze behoefte uiten, middels een oordeel, ons veelal niet dichterbij het vervullen van onze behoefte brengt.

“Als ik mijn partner lui noem, is dat kans dat hij op staat en de keuken gaat opruimen klein.

En als hij het doet is de kans groot dat hij het doet met tegenzin en irritatie.”

Effectiever zou het zijn wanneer het ons zou lukken om te benoemen wat we zelf voelen en waar we zelf behoefte aan hebben.

Met oordelen pretenderen we afhankelijk te zijn van de ander om onze behoeften te vervuld te krijgen. "Omdat jij te laat bent, ben ik nu gestrest."

Door te beschrijven wat er in onszelf omgaat, in plaats van wat er mis is met de ander, behouden we zelf-verbinding. VAN“Ik ben boos omdat jij…. NAAR Ik ben boos omdat ik...”

“Nu je 30 min later binnenkomt dan we hadden afgesproken voel ik me gespannen en gestrest. Voor mij is het zo belangrijk dat we rekening houden met elkaar en zorg dragen voor elkaars tijd. Ik baal ervan dat ik me nu zo opgejaagd en gespannen voel. Ik heb behoefte aan ontspanning en ik zou graag ervaren dat mijn behoeftes er ook toe doen. Zou je me een volgende keer alsjeblieft willen inlichten wat er gaande als je er niet bent op onze afgesproken tijd?”


Behoeften horen


Ook wanneer we naar de ander luisteren, is het de oefening om de universele behoefte, de menselijkheid achter de acties/woorden van een ander, te horen. Zeker wanneer we de ideeën of uitspraken afkeuren van een ander.

I.p.v. een oordeel als “Je bent zo koud en afstandelijk” te geloven, de ander te gaan veroordelen of onszelf te gaan verdedigen, trainen we ons binnen de Geweldloze Communicatie om de behoeftes van de ander te horen en te raden: “Is het dat je meer affectie en nabijheid verlangt?” Dus zonder agenda een vraag stellen met een geheel open mind en welwillendheid om de ander te volgen in zijn/haar reactie.


Vier stappen


Door het werken met dit model en het volgen van het vierstappenplan (zie afbeelding) leren we elkaar te vinden op behoefteniveau en daar een empathische verbinding tot stand te brengen. We nemen op individueel niveau verantwoordelijkheid voor onze eigen interpretaties, gevoelens, behoeften en handelingen en weten waar die verantwoordelijkheid begint en stopt. We leren om boosheid en andere emoties te kanaliseren op een manier die het gesprek niet afbreekt, maar in stand houdt. Zo dragen we bij aan het welbevinden en welslagen van de groep, de voortgang van ons project en straks de woongemeenschap.
Tekst: Myra Foto's: Tessa

[1] Geweldloze Communicatie wordt ook wel Verbindende- of Compassievolle Communicatie genoemd, of ook wel Non Violent Communication (NVC).

206 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven