Zoeken

Aan de slag bij Ecodorp Boekel

Bijgewerkt op: 29 jan. 2020

Als we van de provinciale weg afdraaien in Boekel, rijden we tussen de weilanden een bouwterrein op. Er is veel veranderd sinds we hier in januari waren, dus het is even zoeken. Waar het terrein eerst nog helemaal kaal was, verrijst nu een nieuwbouwwijk. In een verwilderd veld staan de tijdelijke woningen van de ecodorpers. De kavel waar de permanente woningen, duurzame installaties en gemeenschappelijke ruimtes worden gebouwd ligt ernaast. We zijn vandaag met een groep van ongeveer 25 mensen, bewoners en vrijwilligers. In de ochtendzon zitten we in een grote cirkel en horen we na het voorstelrondje welke klussen er te verdelen zijn.


De bouw van de woningen start in oktober, dus een aantal van ons gaat aan de slag op de bouwplaats. Deze kan opgeruimd worden zodat de aannemer aan de slag kan met het uitgraven van de 3 cirkels waar de woningen komen. Ook kan er in de enorme permacultuurtuin gewerkt worden, die al aangelegd is en een groot deel van het voedsel moet gaan opleveren voor het dorp. Na de koffie en instructies maken we ons een weg naar tuin en bouwterrein.


Tekst gaat verder onder de afbeeldingen. Slide voor meer foto's.


Ecodorp Boekel?


...Is een Brabants ecodorp in de steigers dat straks ruimte moet bieden aan 30 huishoudens. Op veel vlakken zijn zij een voorbeeld is voor ons: zowel hun innovatieve, ecologische en sociale karakter als hun organisatiemodel (wooncoöperatie) inspireert ons. Onder het mom van 'We doen het zelf wel' timmeren initiatiefnemers Ad Vlems en zijn partner Monique Vissers al heel wat jaren aan de weg. Na jarenlang lobbyen, pitchen en vergaderen begint het ecodorp nu steeds concretere vormen aan de nemen. De grond werd eind 2018 aangekocht, de bouw kan nu van start! Op hun website staat heel veel informatie, maar als je liever een filmpje kijkt dan geeft deze leuke docu van omroep Human ook een inkijkje in het ecodorp:


Wijland is ook een ecodorp


We noemen ons dan (nog) niet expliciet een ecodorp, maar we zijn het wel! Ecodorpen worden gedefinieerd als 'gemeenschappen met als doel zowel sociaal, economisch als ecologisch duurzaam te zijn' (bron; Wikipedia) en hebben een verschillende omvang, meestal tussen de 50 en 150 personen. Momenteel doen wij onderzoek naar de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDG's) in ons project om onze sociale en duurzame doelstellingen concreet te maken. Ook gaan we ons aansluiten bij het Ecodorpennetwerk Nederland om ons netwerk uit te breiden en kennis te delen.


Zelfgebrouwen klusbier


De dag is voorbij gevlogen als de laatste bel klinkt. We hebben gesjouwd en gesleept met balken, enorme waterleidingsbuizen op onze schouders gedragen, de tuin water gegeven en lekkere soep gegeten tijdens de lunch. Bij de klusborrel worden we getrakteerd op een zelf gebrouwen biertje van één van de bewoners. Proost!215 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven